eebaby.net mutlu ve sağlıklı bebekler için anti kolik reflü yatak ve yastığı
Anasayfa | Ürünlerimiz | Videolar | Hakkımızda | İletişim | Sertifikalarımız

Tummy Zamanı Nedir ?

Karın Üstü Aktivitesi, yetişkin gözetimindeki bebeğin uyanıklık zamanlarında* karnının üstünde geçirdiği sürelerde yaptığı aktivitelerdir. Bu sayede bebeğin baş, boyun ve omuz kasları gelişir. Farklı bir pozisyonda olmak sadece kas gelişimi için değil, perspektif, denge - iç kulak, yerçekimi ile vücut ilişkisi algısı ve mekansal algı gelişimi için de önemlidir. İlave olarak, bebeğin baş iskeletinin yapısı oldukça yumuşaktır ve sürekli baskı gördüğünde kolaylıkla düzleşebilir. Bu nedenle uyurken tehlikeli olabileceğinden dolayı uygulanmayan karın üstü pozisyonun, en azından uyanıkken denenmesi tavsiye edilmektedir. Böylece bebeğin başının arkasının düzleşmesi engellenebilir. Günümüzde bebekler bebek taşıyıcılarında daha fazla zaman geçirdiğinden dolayı da yüzüstü pozisyon fırsatlarının değerlendirilmesi ayrıca önem kazanmıştır.

Bebeğin ayağa kalkmasına yardımcı olacak kasların gelişimi için de karın üstü yatış pozisyonu önemlidir. Bebek bu sayede ilk zamanlar bir iki saniye kaldırabildiği başını zamanla daha uzun saniyeler yukarıda tutabilecek, daha sonra omzunu ve göğsünü kaldırabilecek, oturmaya başlayacak ve emekleme pozisyonuna geçebilecektir. Diğer her şeyde olduğu gibi kas gelişiminde de pratik yapmak önemlidir. Pratikle kaslar önce zorlanacak, daha sonra çalışmaya başlayacak, öğrenecek, tekrar edecek ve profesyonelleşecektir. Bebek karın üstüne yatırılmasa ve normalde yapabileceğinden daha sık pratik yapmasa da bu kaslar eninde sonunda gelişme gösterecektir. Ancak bebeği gelişim çizelgesinde biraz destekle öne çekmek onu hayata bir adım önde başlatmak demek olacaktır.

İlk günlerinden itibaren uyanıklık sürelerinde yüzüstü yatırılmış bir bebek, büyük kas gelişimi desteklendiği için başını normal süreçte kaldırabileceğinden daha erken kaldırabiliyor, daha erken oturup, daha erken yürüyebilir. Bu desteklenmiş fiziksel gelişim sayesinde zihinsel gelişimi de öne çekilmiş olur çünkü oturan bir bebek yatan bir bebekten, yürüyen bir bebek ise hareket edemeyen bir bebekten daha fazla şey öğrenir. Yani ilk haftalardan itibaren oyunun bebeğin hayatına girmesi onu hayata bir adım önde başlatır.

Dolayısıyla bebeğin yaptığı pratiklerle fiziksel olarak normalde gelişeceğinden daha hızlı gelişmesi sadece onun fiziksel gelişimini değil, muhtemelen diğer gelişim alanlarını da, yani zihinsel, dil, sosyal ve duygusal gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir.

Ürünlerimiz patentlidir ve içeriğimiz izinsiz kopyalanamaz.